Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2014 15:10 - Пет байганьовци в класиката…
Автор: yanakk Категория: Забавление   
Прочетен: 999 Коментари: 0 Гласове:
1



 
Пет байганьовци в класиката…   image
Кирил Господинов в кадър от "Баш майстора на море". ЕЛЕНА КРЪСТЕВА 08.05.2010
image   1. Бай Ганьо

Заради него доста ученици останаха с намален успех в соцвремената. Признаваха, че той е любимият им герой, а възмутени учителки по литература режеха оценките с мотива,че нагъл парвеню като него не може да е любимец. В онази епоха дежурната задача на гимназистите беше да разсъждават "Национален или социален герой е Бай Ганьо". Ние не се наемаме да отговорим на този въпрос. Достатъчно ни е, че откъдето и да го погледнеш, персонажът на Щастливеца, е сред най-устойчивите герои от два века насам. "Днес той може да бъде лесно идентифициран навсякъде с отрицателните си черти. Четеш как хванали двама-трима с наркотици. На друго място - откраднали коли или нашите хора били сводници. Трети пък източили кредитни карти със своята изобретателност. Четвърти ограбили жилища. Но това е на ниско ниво, на държавно ниво дори присвоихме парите на европейските данъкоплатци", разсъждава актьорът Николай Урумов, чийто коронен образ в театъра и киното е точно Бай Ганьо.

 

 2. Баш майстора Рангел Лелин
Дарвиновата теория за еволюцията важи дори за субект като Бай Ганьо. През 80-те години на миналия век Алековият герой израсна до Баш майстора Рангел Лелин - събирателен образ на социалистическия тарикат.Типажът е запечатан за поколенията благодарение на каре аса в киното - режисьора Петър Василев, оператора Крум Крумов, сценариста Атанас Мандаджиев и актьора Кирил Господинов. Успехът на поредицата "Баш майсторът" се дължи именно на великолепната игра на последния, увенчана с офицерските мустачки и балкански бакенбарди на персонажа му.Баш майстора роди култови реплики като "Пари ми дай! Акъл не ща!" или "Прасето е животно - иска грижи". Незабравими остават изпълненията на Рангел Лелин в Будапеща, където пробва да изкара пари от продажба на ракия и урежда кражба на арматурно желязо. Или пък серията "Баш майсторът на море", в която с жена му пълнят багажника с крадени дини, а после ги изхвърлят, защото милицията тръгва след тях.
image   3. Деворина Селянска
Така във филма на Димитър Митовски "Мисия Лондон" изглежда ганьовщината на най-високо държавно ниво и в дамски вариант. Президентшата Селянска няма и помен от рунтавите мустаци и мазна брада на Бай Ганьо, но за сметка на това амбицията й да завладее света е хищна. Актрисата Ернестина Шинова прави великолепна роля - не е пропуснала нищо от комплексите на нашенския псевдоелит и желанието да изтъкнеш на гърба на чуждия блясък. "Малко хиперболизирах образа, за да стане достоен за екран, но истината е, че подобни типажи се срещат твърде често", коментира Шинова. А после великодушно споменава "Между другото, българските първи дами не са лоши момичета. Но много ми се иска един ден да имаме първа дама като Сесилия Саркози и аз да я изиграя".
image Любо Нейков в образа на готвача Коста Баничаров. 4. Коста Баничаров
Типичният Бай Ганьо на XXI век. Намърдал се е като готвач в посолството в Лондон и върти комбинации, за да удари келепира. Във версията на Алек Попов и Димитър Митовски - с патките от Риджънтс парк. За разлика от Ганьо оригинала, който го раздава запален патриот, Баничаров мрази сънародниците си. Особено тези в чужбина, защото го е страх да не го изместят.Баничаров е героят с най-цветист изказ в "Мисия Лондон". На него дължим и новата семантика на Биг Бен. Преди мислехме, че това е само часовниковата кула на Уестминстърския дворец - една от забележителностите на британската столица. Готвачът обаче вкара друго значение - ще се досетите от диалога "Аре да ми врътнеш един Биг Бен, ма. - Не моа, боли ме главата".
image   image   5. Дочо Булгуров
Гледаше свине сред панелките във филма "Селянинът с колелото" на Людмил Кирков, далеч преди Джордж Клуни да лансира като домашен любимец прасето Макс. И днес обаче  Дочо Булгуров минава за ганьовец, а Клуни е ас на Холивуд. В ролята на човека, който изрича знаменателната реплика "Прасета не може, а кучета и котки може!", е титанът Георги Русев."Навремето той беше синоним на отрицателен герой, що се отнася до идеята, която ръководеше тогава държавата. Ако погледнем от днешна гледна точка, Дочо Булгуров не е чак толкова отрицателен. Има всички качества, които се търсят днес - да бъде активен, да търси варианти. Затова си мисля, че добре ще се впише в структурите на ЕС и няма да загине. Дочо Булгуров не е типичният отрицателен герой, особено на фона на американските филми. В тях отрицателният герой винаги е някакво чудовище. А какво чудовище е Дочо Булгуров? Той даже е симпатяга, погледнато от днешно време. Това, че отглеждаше свини на балкона, тогава не го приемаха, но днес всеки може да си ги отглежда вкъщи. Навярно и ги отглеждат и никой не се впечатлява от това", коментира по този повод Георги Русев.   …и пет в политиката
image БОЙКО КИЧУКОВ Антония Първанова шета из политиката с прякора Тони Фарма. 1. Антония Първанова

Писателят Алек Попов може да я вземе за прототип, ако някой ден му скимне да напише роман със заглавие "Мисия Брюксел". По вълча амбиция Първанова се родее с Деворина Селянова от "Мисия Лондон" (в екранизацията фамилията на героинята е променена на Селянска), но я надминава.

 

"Жена и свлачище не се спират пред нищо!", категорична е напористата добричлийка с остри лакти и наточени нокти. С тях стигна до Европарламента в Брюксел и от трибуната ги заби в сънародничката си Румяна Желева. Сънародничка, но от конкурентна партия. А когато става дума за политически битки, играта винаги е мръсна. Първанова обаче не е гнуслива. Нейните сиви клетки родиха мисълта: "В политиката е като в кухнята - накрая жените мият чиниите." Освен с крилати фрази Първанова шества у нас и с прякора си Тони Фарма. Лепнаха й го, защото лобирала в полза на големите търговци с лекарства.

 

Сюжетните линии на къдравелката не свършват дотук, а се прехвърлят и в необятната тема "Песни и танци на народите". Преди 7 години бъдещата евродеупутатка огря ромска сватба в Добрич. И подплати двайсетолевките на булката с кръшни гьобеци. С днешна дата отрича да е умела кючекиня и върти снага само в политиката.

 


image БОРИС ВОЙНАРОВИЧ Яне Янев се спотайва в клуба на народния представител. 2. Яне Янев

Алековият Бай Ганьо цамбурка в басейна на Виена с крясъци "Болгар! Болгаар" и с шарки от чорапи по краката. Яне Янев също се бие в гърдите, че е патриот. Зове за рестарт на системата и писка за ред, законност и справедливост. В тези лозунги няма нищо лошо, стига да бяха нещо по-различно от поза пред електората. Янето, както присмехулно го наричат всички останали, е толкова обсебен от идеята за власт, че има спешна нужда от консултация при психоложката и реклама на паста за зъби Мадлен Алгафари. Така хем ще овладее паниката си от липса на собствена парламентарна група, хем ще получи съвети за бяла усмивка. Защото тя много липсва на Яне, който, докато се усмихне, вече се е озъбил. Не е лошо да обуздае и сексуалните си пориви. Преди време депутатът с папката отправи неприлично предложение към съпругата на свой колега. А в Библията е казано "Не пожелавай жената на ближния си".

 


image "Егати държавата, щом аз й бех вицепремиер", възкликна Нейчо Неев в деня на оставката си. 3. Нейчо Неев

Може и да сме забравили Нейчо Неев и физиономията му на соцкадровик. Помним обаче знаменитата му реплика „Егати държавата, щом аз й бех вицепремиер". Тази личност, достойна за осмиване от перото на гений като Щастливеца, беше министър на транспорта и вице в кабинета на Любен Беров. Нейчовото управление беше зрелищно - инспектираше тоалетните на БДЖ, хокаше колегите си, че ще им чете лекции как се ръководи държава, продаде вода на Турция и обеща да залее с ток Гърция. Най-ефектен беше денят на оставката му. Тогава Неев изстреля диагнозата на прехода и показа какви са строителите на съвременна България.

 


image Монитор Овчаров е сивият кардинал на БСП. 4. Румен Овчаров

Р.Овч., както го нарече друг герой на нашето време - Вальо Топлото, е олицетворение на съвременния политически Бай Ганьо. Той е човекът, който на два пъти се прояви като енергиен министър, но за сметка на това нанесе непоправими щети на отрасъла.

 

Нещо повече - всички го смятат за един от бащите на родния енергиен Октопод. Достатъчно е да се споменат ремонтите в мини "Марица-изток", както и заробващият газов договор от 2006 г., който ни докара студената Станишева зима на 2009-а.

 

Еднакво мразен от политически опоненти и съпартийци, Р.Овч. пак се намърда на топло местенце в парламента с надеждата да се спаси от ударите на Темида заради енергийните си игрички.

 

Останаха да го подкрепят само столетниците от столичната организация на БСП, ама и това ще е до време.

 


image МАРИН КРЪСТЕВ Александър Томов има таланта винаги да се залепва за силните на деня. 5. Александър Томов

Ако някой е надминал по наглост Алековия Бай Ганьо, то това е Александър Томов - бившият депутат и вечен кандидат за президент. Има ли някъде келепир, той е там. В зората на демокрацията почесваха егото му с прякора Добрия вълк Лупи. Днес е подсъдим за неправомерно разпореждане с пари и вещи на ЦСКА и "Кремиковци" за общо 36 млн. лв.

 

Като истински байганьовец, Томов винаги се лепи до силните на деня, независимо кои са те. Преди 20 години беше съветник на Тодор Живков, после стана ясно, че е любимият социалист на Иван Костов.

 

Първите демократични избори го завариха като зам.-председател на Висшия съвет на БСП. От страх, че Столетницата си е изпяла песента, я напусна и оглави Гражданското обединение за републиката (ГОР). После стана съпредседател на "Демократична алтернатива за републиката" (ДАР). И с двете организации се провали, но през 1997-а успя да се промъкне пак в парламента като лидер на социалдемократическа коалиция "Българска Евролевица". След този мандат Томов не е търкал депутатските банки. Ултрасите на ЦСКА и работниците от „Кремиковци" обаче скандират, че вече му е време да търка наровете в затвора. Засега Томов отказва да си купи раирана пижама и продължава да плете комбинации. На последното заседание на съда за злоупотребите в металургичния комбинат изкара, че той е целият в бяло, а останалите плуват в… тинята.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yanakk
Категория: Забавление
Прочетен: 78978
Постинги: 36
Коментари: 21
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930