Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2014 13:58 - Други приложения на амаранта.
Автор: yanakk Категория: Хоби   
Прочетен: 817 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

В предишния постинг ви разказах за хранителните и лечебните свойства на амаранта за човешкия организъм, като наблегнах върху направата на отвари, запарки и масло от неговите листа и семена в домашни условия. За да бъдем здрави и красиви трябва всекидневно да наблягаме на неговото превантивно укрепващо действие.
Преди няколко дни отбелязахме деня на европейското здравословно хранене и готвене с деца. Считам, че е наложително включването му в рационалното здравословно хранене, като профилактика срещу заболявания на деца и възрастни. Установено е, че за нормалното си съществуване човешкият организъм ежедневно се нуждае от 5-10 мг. полиненаситени мастни киселини, прекрасен източник на които представлява амаранта. Консумирането на храни, които съдържат амарант, има изключително благоприятен ефект върху хора със стомашно-чревни проблеми, бременни жени, новородени и хора, които спортуват активно и се нуждаят от балансиран режим на хранене. 

Внимание: Ако сте чули някъде, че Амарант ( Amarant ) е опасно за здравето като източник на канцерогени, това твърдение няма никаква връзка с растението Амарант. Просто някои недобросъвестни производители използват оцветител за храна със същото име ( забранен от 1976 г. насам ), който причинява рак. Типично си име - тринатриев сол, която се получава от каменовъглен катран. Като хранителна добавка е Е номер E123 .
Напротив, точно обратното, Amaranth - билка има противоракови свойства, тя се нарича чудо растение на двадесет и първи век.

Родината на Амаранта е Мексико и Перу, но вече се култивира в САЩ, Индия, Непал, Украйна, Русия, Китай, Япония и др., където съставлява важна част в менюто на немалка част от населението на тези страни. Например в Индия, както и в някои страни на Азия и Африка, амарантът осигурява около половината от консумираните растителни протеини. В Украйна с амарант сега се засяват около 10% от обработваемите земи, а водещ производител за Европа е Чехия.

image
Брашното и семената на амарант се използват като ценна храна (20%), в производството на хранителни добавки и храни: зърнени храни, хляб, тестени изделия, сладкарски изделия и детски храни. Когато се добави към пшенично брашно (10% ), изпечените от него хляб и кифлички придобиват лечебни свойства и не се втвърдяват. Вече в цял свят се произвеждат повече от тридесет вида амарантосъдържащи хранителни продукти: макаронени изделия, тестени изделия, сосове, чипс, бисквити, кифли, вафли, бисквити, безалкохолни напитки и бира. И това по същество е само началото на голямото шествие на планетата  на "златното зърно на Бога", призвано според  Н.И.Вавилов да нахрани човечеството. В едно няма съмнение - амарант просто трябва да включите в ежедневната си диета! 

image

Хляб с амарантово брашно

Младите листа от амарант на вкус наподобяват тези на спанака. Те могат да се използват пресни, сушени и консервирана форма в салати, супи, месни и рибни ястия, сосове, печива, сладкиши, чайове, плодови напитки, сокове и сиропи с лечебни свойства.  Съвсем не е трудно да се направи и  салата от листата на амаранта, защото той се съчетава добре с всички салатни зеленчуци. Всякакви ястия и напитки с тях могат да помогнат бързо да се преборим с традиционните пролетни авитаминози. За целта са най-вкусни листата на сорт- овощен амарант. 
САЛАТА: 200 гр  листа от амарант и 200 г листа от коприва, 50 г листа от див чесън ( може да замени с листа от пресен чесън ) се пропарва, нарязва, посолява и залива с растително масло или сметана.

image

Семената, печени или сурови, могат да се прибавят към запеканки, кексове, пудинги, торти и кифли.Те могат да се ядат и самостоятелно, когаго са печени, като при нагряване зърната се пукат  и придобиват приятен орехов вкус. Особено благоприятно е, че не съдържат глутен.

image

СУПА: Към 500 мл говежди или пилешки бульон, заедно с варени картофи, се добавят 400 грама пресни листа от амарант и 100 грама листа  киселец (преди това листата се  киснат до 3 минути във вряща вода), и се вари 10 минути, отстранява се от огъня и при непрекъснато разбъркване се прибавят на тънка струйка две разбити сурови яйца. Преди сервиране добавете заквасена сметана на вкус.

СОС: В дълбок съд кипнете 300 г сметана и прибавете: 200 г ситно нарязани млади листа от амарант, 100 г настъргано меко сирене и 5 г черен пипер.  На слаб огън продължавайте да  разбърквате, докато напълно се разтопи сиренето.

КРОКЕТИ: Изпържете 50 гр семена от амарант и прибавете към тях намачкани предварително на пюре варени картофи (100 г), грах (100 г) и моркови (50 грама). Старателно разбъркайте всички продукти и добавете две сурови яйца. Оформете малки крокети и ги оваляйте в галета или брашно, след което и ги запържвате в олио.

КОТЛЕТ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ: приготвя се смес от: 200гр бланширани листа от амарант ( потапят се до 3 минути във вряща подсолена вода, след което се нарязвят), 50 г настърган кашкавал, една скилидка чесън, 50 грама бял хляб, 2 супени лъжици брашно, 2 сурови яйца, черен пипер и сол на вкус. Ако е необходимо сместа се разрежда с малко количество сметана, оформят се котлети, които се овалят в галета и се запържват в зехтин.

image

Кюфтета: Приготвя се смес от: 200 г печени семена или амарантово брашно, 150 грама мляно месо (говеждо или птиче), 2 яйца и сол на вкус. Оформят се кюфтенцата и се овалват в пшенично брашно, след което се запържват на силен огън. Поднасят се с доматен сос със здушени лук и моркови.

ЧАЙ: една супена лъжица от пресни или изсушени листа и цветове на амарант (можете да се заместят със семена) и половин чаена лъжичка маточина или мента се запарват в 100 г вода, загрята до 70 градуса в захлупен емайлиран или стъклен съд в продължение на 5-7 минути, след което се долива с преварена вода да стигне до 200 г цялата запарка и се подслажда със захар или мед - на вкус.

Напитка "бодрост": 4-5 големи узрели домати се обелват и нарязват на ренде. В полученото пюре се излива една чаша кисел квас или кисело мляко напитка Tang (айран , кумис). Добавят се 7-8 смачкани листа от амарант, една четвърт чаена лъжица черен пипер. Разбива се всичко, до като се получи еднородна смес и напитката е готова. Особено се препоръчва на мъжкото население като фолклор "зелена виагра".

image

В последно време Амарантът все повече намира  козметични приложения. Благодарение на съдържащите се във всички свои части биологично активни вещества, включително и уникални, той  участва в различни козметични препарати и оказва защитен, оздравяващ, подобряващ и подмладяващ ефект върху кожата, косата и ноктите. Лосиони, маски, компреси, основани на амарант хидратират, подхранват, омекотяват и изглаждат кожата и придават свеж и кадифен тен. Прилагането на амаранта в грижата за косата  укрепва корените, стимулира растежа и възстановява тяхната структура, придава еластичност и блясък.

ЛОСИОНИ
Прясно изцеден сок от листата на растението се използва като лосион за лицето и шията.
запарка-лосион : 1 супена лъжица изсушени билки (или 2-3 пресни листа) се залива с чаша преварена вода, киснат 1-1,5 часа и се прецежда. С нея се избърсва лицето и шията 3-4 пъти на ден.

image

МАСКИ
За всички типове кожа: 2 супени лъжици сок от амарант се смесва с 2 супени лъжици заквасена сметана и се полага на тънък слой върху лицето и шията в продължение на 15-20 минути, след което се отмиват с топла вода.

За мазна кожа: смесват се пресни листа от амарант с брашно от семената. Сместа под формата на маска се прилага върху кожата за 15-20 минути, след което лицето се промива с топла вода. След това сложете на лицето в продължение на 5 минути влажна и студена кърпа, намокрена с лосион-запарка от амарант.

За суха кожа : 2 супени лъжици сок от амарант, суров яйчен жълтък, 1 чаена лъжичка обезмаслена заквасена сметана, 3-4 капки масло от амарант . Съставките се смесват и се прилагат като маската на кожата. След 20 мин се измива с топла вода.


image

Компрес за кожата около очите: Намачкани свежи листа от амарант се слагат върху клепачите при затворени очи и областа около тях, се покрива с навлажнени тампони. След 15 минути се отстранява и  очите се изплакват с топла вода. Процедурата се повтаря два пъти на седмица, за да се постигне видим ефект.

Компрес за кожата на шията и гърдите:  Намачкани свежи листа от амарант се смесват с топло мляко, докато станат на каша. Нанасят се на равномерен слой върху салфетка и се полагат на шията и гърдите в продължение на 15-20 минути, след което се отмиват с топла вода.

image

ГРИЖА ЗА КОСАТА
Приготвяне на отвара: 3 супени лъжици смачкани сушени листа или 6-8 пресни листа амарант се запарват с вряла вода в термос от един литър и така престоява един ден, след което се разрежда с топла вода в съотношение 1:1. Нанася се върху косата 1-2 пъти на седмица.

Екстракт от масло от амарант за укрепване на косата при косопад: Екстрактът се втрива в скалпа всекидневно преди лягане. Лечението за 1 до 6 месеца.

image

Отвара за вана : 300-400 гр листа амарант се заливат с 2 литра вряла вода и се варят в плътно затворен съд 15 минути. След изтиване се прецежда и отварата се смесва с водата във ваната. Продължителност на банята - 20 минути.

image

Горе на снимката не съм аз, но това лято ще обикалям около такива чудеса в двора си, защото вече съм направила разсад и първите малки амарантчета са поникнали. Едвам се подават от почвата и ми е трудно да ги снимам, но като пораснат ще ви ги покажа и ще споделя опита си в отглеждането им в друг постинг.

image

Още не е късно да си засадите семенца в едно сандъче на прозореца, на половин сантиметър под почвата, и да го оставите на слънце. Поливайте всеки божи ден до като станат високи поне една педя и след това ги разсадете на двора, в близката градинка или в междублоково пространство. Може и в голяма саксия на балкона, но да има само един брой амарант в нея. Всяко растение има капацитет да роди от 40 до 60 хиляди семена, достатъчно да задоволи основните ви нужди.
При полагането на готовия разсад навън трябва да се остави разстояние 20-25 см между растенията в един ред и 60-70 cm между редовете. Ако се засеят пряко семена за сеитба в почвата навън, растенията се развиват много бавно, така че през първият месец е нужно внимателно плевене на плевелите. По-нататък ръста се ускорява, така че за една нощ амаранта пораства 5-7 см и той е в състояние да подтисне плевелите около него. Препоръчва се провеждане на редовно поливане, особено след засаждането и по време на първоначалния растеж. С развитието на корените те отиват толкова дълбоко в почвата, че почти не се нуждаят от поливане. Изберете най-слънчевото място в двора си за отглеждането на тези растения.

През есента, след като семената узреят, те се събират за подготовка на лековитото амарантово масло или за други приложения, като се запазват семена за разсад, събрани от най-стабилните растения. Отрязва се горната част на растението - цвета, заедно със семената и се доизсушава на сенчесто и проветриво място.

image

Сигналът за съзряването им са следните: зачервяване, изсушаване и лишаване от долните листа, стволови промяна в цвета от наситено зелен или червен до белезникав. Тогава семената лесно се изливат от семенниците с леко разтърсване и накрая се суши. Метлицата се потрива с ръце и семената се пропускат през фино сито. Семената остават жизнеспособни до 5 години.

Всички снимки са от нета.
Още за приложението на амаранта в кулинарията може да погледнете и в този сайт,  където има други интересни рецепти:
www.kukuriak.com/amarant/

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2014/05/18/drugi-prilojeniia-na-amaranta.1266088




Гласувай:
1
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yanakk
Категория: Забавление
Прочетен: 43692
Постинги: 36
Коментари: 21
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Септември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930